Actualitati, Stiri

Miercuri, 30 Mai 2018, Curtea Constituțională a României (CCR) a admis sesizarea Guvernului în cazul revocării șefei Direcției Naționale Anticorupție (DNA), precum și autoritatea exclusivă a ministrului justiției asupra numirii și revocării procurorilor șefi de parchete, inclusiv a Procurorului General. Decizia îl obligă pe Președintele Iohannis să o demită din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, la cererea unui ministru fără posibilitatea vreunei căi de atac.

Decizia CCR luată cu majoritate de voturi de foști membrii PSD trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toți românii. Aceasta nu afectează doar luptă anticorupție și rezultatele obținute cu mari eforturi în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), dar și democrația României, modificând substanțial principiul separării puterii în stat sau obligațiile asumate prin semnarea acordului de aderare al României la Uniunea Europeana.

PNL Belgia condamnă politizarea CCR, care oferă posibilitatea fiecărui guvern să schimbe procurorii șefi după scopul și interesele unor persoane corupte aflate în conflict cu legea. Deși exista obligativitatea semnării decretului, iar CCR o impune imperativ Președintelui, considerăm că ministrul justiției excede oricărei responsabilități și control atâta timp cât execută comenzi politice primite de la majoritatea parlamentară care îl susține.

Sprijinim așadar poziția Presendintelui Iohannis de a nu permite implicarea politicului în numirea și revocarea șefilor de parchete.

Chemăm toți românii din Belgia sau alte tări, membrii filialelor PNL, precum și alte formațiuni politice care impărtăsesc aceeași viziune, să ni se alăture la un protest pașnic, Joi 14 iunie începând cu oră 18.30 în fată Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană (Avenue de Cortenbergh 107, Bruxelles 1000).

Pentru o justiție independentă și eficientă în România!

Echipă PNL Belgia

Lasă un răspuns

Comentariu
Nume*
Mail*
Website*