Actualitati, Blogul liberal

Belgia si PNL –scurt istoric-

La nivel comun, se crede că începuturile modernitǎţii în ţara noastrǎ au fost ex occidente lux: idei provenite în principal pe filiere franţuzeascǎ, germană şi britanicǎ ce au creat în Principate premisele unor politici şi a unui capitalism românesc. Ideile ignorate din acest proces, adesea chiar şi de către istorici, sunt ideile belgiene şi oamenii de factură liberală şcoliţi sau cu importante cariere profesionale în Belgia: Vasile Conta, Ştefan Şendrea, C.A Rosetti, Trandafir Djuvara, Dimitrie Golescu şi alţii.

Otto von Bismarck a spus că  „România este Belgia orientului”, stereotip ce a dăinuit mai bine de un secol. Ideea că România este Belgia orientului a fost salutată şi de Dimitrie Brătianu ce a dezvoltat ideea publicând concomitent în L’independance Belge la Bruxelles şi în Journal de debates la Paris în 1857.

 

Unirea şi Uniunea

În 1848 Unirea Principatelor era privită de la Bruxelles cu interes pentru toată Europa, la fel şi în 2007 cu aderarea la Uniunea Europeană. Cartea “175 de ani de Relatii Diplomatice Romano-Belgiene”, editată de Excelenţa sa, Phillip Beke, Ambasadorul Belgiei la Bucureşti, prezintă pe larg proiectele politicienilor şi intelectualilor români, aflaţi în exil in Belgia, pentru unire şi statul naţional. Un ziarist belgian, Saint-Marc Girardin, publica în L’indepence Belge în 1857 “ (…) Dacă Europa zilelor noastre îşi doreşte să menţină desparţite pe cele care sunt unite de la sine, Valahia şi Moldova, ea nu va putea să prelungească această separaţie, şi va veni o zi în care, ca şi în cazul Belgiei, necesitatea va birui diplomatia.”

 

Banca Naţională a României făcută după model belgian

Banca Naţională a României a fost înfiinţată în 1880 prin Legea pentru înfiinţarea unei bănci de scont şi circulaţiune. A fost şi este una dintre cele mai stabile instituţii din România.  BNR, iniţial, era mai mult decât o institutiţie emitentă de bancnotă,  era şi o institiţie de credit creată pentru a susţine dezvoltarea economică a României. Instituţia era un parteneriat public privat şi era deţinută (2/3) de privat. Acest model a fost copiat din Belgia pentru că aşa cum argumenta

I.C. Brãtianu în Camera Deputaţilor : „atât  principiile constitutive, cât şi mecanismul funcţionãrii ei au fost luate de noi din legea constitutivã a Bãncii din Belgia, care într-un timp scurt, de 30 de ani(1850- 1880), a dat acelei mici, dar fericite ţãri cele mai frumoase rezultate”.

 

Liberalismul în politică noastră

Deviza  clasică liberală “Prin noi înşine” presupune o mare doză de filosofie. Pe lângă sensul clasic de voinţă individuală, poate  avea şi alte conoataţii. În situaţia aplicabilă transporturilor, pe vremea când sistemul de căi ferate româneşti se dezvolta în paralel cu cel belgian, exista conceptul  “nu avem nevoie de banii straini pentru a construi” existând astfel o teamă a unei fracţiuni liberale faţă de capitalul străin, opusul fiind, după cum menţiona liberalul Anastas Stolojan, în liberalism nu contează originea capitalurilor, ci “în a găsii bani cei mai ieftini pentru români, oricare le-ar fi originea”. Aceasta idee a liberalului Anastase Stolojan, era una tipică liberalismului belgian,  în epocă amprentat de Charles Rogier, fost Prim-Ministru al Belgiei.

Astăzi, liberalii cred că „absorbţia fondurilor structurale și de coeziune reprezintă o prioritate de grad zero, atât în ceea ce privește actuala perioadă de programare, cât și în ceea ce privește negocierea pachetului legislativ viitor.”

 

Liberalii şi UE

PNL Belgia este un exponent al „belgianismului” şi consideram că Bruxellul, în sensul larg, astăzi oferă un model viabil de democraţie, administraţie publică, şi este un punct de referinţă în promovarea valorilor în societate. Acţiunile noastre au în vedere o logică sistemică de acţiune pentru Europa, dar şi pentru România, pentru că ora exactă vine din ce in ce mai mult de la Bruxelles.

Razvan Hoinaru

Lasă un răspuns

Comentariu
Nume*
Mail*
Website*